BALKONUMUZDAKİ BÜYÜLÜ BÜYÜK BAHÇE
Günümüz metropol yaşam tarzı binaların içine kurulmuş bir hayatı zorunlu kılmaktadır. Sürekli olarak zaman geçirdiğimiz evlerimizin çevreye, doğaya olan özlemimizi de barındırmasını isteriz. İşte bu istek doğayı evimize sunma olanağı sağlayan bahçeleri planlama fikrine götürür.
Peyzaj Sanat Tarihi’ne bakıldığında Rönesans ve Barok dönemi ile şekillenen, zenginleşen peyzaj anlayışı avlulu ev sistemini oluşturmuştur. Doğayı evlerde buluşturma fikri; bu günün adlandırmasıyla tematik bahçelerin (Balkon ve kış bahçeleri) tasarlanmasını sağlamıştır. Geçmişle karşılaştırmada, büyük saraylarda haremlere ayrılan çeşitli bitkilerle bezenmiş iç avluları anımsatmaktadır.
Günün yorgunluğunu evinize gitmeden yol üstünde kurulan ,içine girdiğinizde sizi bir an da gürültülü yorucu şehirden uzaklaştıran mekânlarda kış bahçesi olarak tasarlanabilir. Evinizin bir bölümünden açılan kapı balkon bahçesi dinlenmenizi sağlamak için davetkârdır. Limonluk olarak adlandırılan tematik bahçeler bazen evlerin yakınına bazen de evlere bitişik cam alanlardır.Kış bahçesi ve Balkon bahçelerinden tek farkı ısı ve yalıtımın sağlanmasıyla daha rahatça bitkilerin yetişme ortamıdır ve sürekli kullanıma uygundur. Bahsi geçen limonluk bahçelerini küçük seralar olarak betimleyebiliriz.
Şehir merkezlerinde konumlandırılan kış ve balkon bahçeleri, restoran ve kafeler ya da onların bir bölümü olarak da kullanılmaktadır. Yeni inşaatçılık anlayışı ile konut planlarında da kat bahçesi adı ile evden geçiş yapılabilinen küçük ölçekli alanlar balkon bahçelerinin rantı ve kullanabilirliği gün geçtikçe artmaktadır.
[ Kış Bahçesi Örneği ]
http://cavuskoylucam.com.tr/cam- balkon&docid=Bj0ONaQau4AWkM&imgurl=
[ Balkon Bahçesi Örneği ]
http://www.google.com.tr/imgres?um=1&sa=X&hl=tr&biw=1920&bih=879&tbm=isch&tbnid=MiRvaYdBKEDzTM:&imgrefurl=
http://www.pampai.com/18-beautiful-balcony-design-ideas/urban
[ Eve bitişik limonluk örneği ]
http://www.amdega.co.uk/classical-orangeries.asp
[ Evin yakınındaki limonluk örneği ]
http://www.saso.co.uk/victory-orangery-12-x10-greenhouse
Balkon bahçeleri planlanırken amacımız görselliğin yanısıra elimizin toprağa ve suya değmesidir. Aromatik bitkilerin kokusunun evi sarması, renklerinin göz alması ve yetiştirdiğiniz organik sebzelerin tatlarına varış serüveni ve bu zaman içersindeki uğraşımız, emeğimiz yetiştiricilik zevkidir.
[ Balkonda bitki fidesi ekimi ]
http://www.divasavingmom.com/wp-content/uploads/2013/02/Balcony-Garden1.jpg
Balkon bahçeleri açık veya cam konstrüksiyonuyla kapalı olabilir. Açık balkon bahçeleri planlanırken; balkon içersinde bitkilerin nasıl konumlandırılması gerektiğine karar vermek gerekir. Balkonun güneş ve dışarıya hâkim gören taraflarına renkli ve göz alıcı bitkiler, büyük bitki tarhları içinde domates, biber gibi sebzeler diğer bir tarafta kokusuyla bizi büyüleyen yemeklerimize tat katacak fesleğen, nane, kekik, biberiye, roka, maydanoz gibi aromatik bitkileri saksıda yetiştirebiliriz.
[ Balkonda saksıda tohum ve fide ekimi ]
http://nejatpars.blogspot.com/2012/11/balkon-bahcesi.html
Camla kapalı balkonlarda açık balkonlara ek olarak salon bitkileriyle de yeşil bir alan oluşturabiliriz.
Balkon bahçelerinde tohum ve aromatik bitki fidelerinin dikimine elverişli ay nisan-mayıs ayıdır. Kolay yetiştirebileceğiniz bitkileri , birbirine uyumlu saksılar ve bitkisel toprakla harmanlayıp iki gün arayla sulayıp büyümesini izleyebilirsiniz. Bitkilerin özelliklerine göre araştırıp birkaç tüyo alıp yetiştirmeye başlayabilirsiniz.
[ Balkon bahçesi tasarım örneği ]
http://www.specialrugs.com/balcony-garden-design-for-a-minimalist-style.html
[ Balkon bahçesi ]
http://www.gunceldekor.com/wp-content/uploads/2013/04/Balkon-Düzenleme.jpg
Çiçeklerinizi balkonunuzda rüzgâr ve güneş yönünü dikkate alarak yerleştirmelisiniz. Kuzey cepheli balkonlar için gölge yerleri seven Azelia ssp. (açelya), Hydrange ssp. (Ortanca) balkon askılıkları saksıları için Viola ssp. (menekşe), güneşten zarar görmeyen renk renk Pelargonium peltatum (sakız sardunyalar), sabah güneşini güzel gören balkonlar için Begonya (begonya) ve Tagetes (kadife) çiçekleri bahar ve yaz ayları için uygundur. Delikli saksılar için altına tabak ya da deliksiz saksıların kısmi drenajı için içine bir miktar çakıl uygun olacaktır.
[ Balkon Bahçesi örneği ]
http://londonbalconygarden.blogspot.com/
Balkonunuzun küçüklüğünden dolayı fazla bitki koyamayacağınızı düşünüyorsanız kullanım alanınızı kısıtlamadan balkon korkularına askı olarak yerleşen saksılarla alternatiftir.
[ Balkon bahçesi ]
http://blog.thecharlesrealty.com/wp-content/uploads/2013/04/balcony-garden-25.jpg
Zamanla yeni bitkiler katarak bunu hobi haline getirdiğinizde balkon bahçeniz daha da estetik, görsel olarak sizi memnun edecektir. Yetiştirdiğiniz yenilebilir bitkilerle balkonunuz fonksiyonel hale gelecektir. Bu uğraşınız içerisinde geçirdiğiniz zaman size ruhsal olarak da rahatlatıcı bir etki sağlayacaktır.
Uyumlu saksılar, dinlenmek için masa sandalye ya da koltukla birkaç doğal ağaç kabuğu, çakıl taşları küçük panolar taze çiçeklerin bulunduğu vazo ya da dekoratif biblolarla size özel mekâna dönüştürebilirsiniz.
[ Balkon Bahçesi örneği ]
http://www.felmiatika.com/best-balcony-garden-ideas.html/small-apartment-balcony-garden-ideas
Kentleşmenin hâkim olduğu yaşamanızda bir mola verip huzur bulacağınız mekânlardır balkon bahçeleri, kış bahçeleri ve limonluklar; peyzaj anlayışıyla profesyonelce yaklaşıldığında ise bulunduğunuz yerden size doğanın ortasına götüren büyülü bir ışınlanmadır. Hazırladığınız bitkilerin şekli, rengi balkonunuzdaki yeri sizin zevkinize kalmış, sonuç karşısında renkli yeşil bahçenin; küçük balkonunuz olduğuna şaşırıp gururlanmanız dileğiyle…
Yazarın Son Yazıları
Ömer Çebi
Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürü
PARK VE YEŞİL ALANLAR
Damla ERGAN
Peyzaj Y. Mimarı
Japon Bahçeleri II – Japon Bahçe Sanatının Karakteristik Özellikleri
Meltem COŞANER TONYALI
Peyzaj Y. Mimarı
BALKONUMUZDAKİ BÜYÜLÜ BÜYÜK BAHÇE
İrfan ONAT
Ziraat Y. Mühendisi
YAĞMUR SUYU
Rana ÖZAY
Ziraat Y. Mühendisi
KAKTÜS DÜNYASINA YOLCULUK
Selçuk GÖKGÖZ
Çevre Mühendisi
Çocuklarımız için 10 dakika yeterli..!
Pınar Tuba KARAMIZRAK
Anadolu Yakası Uygulama Şefi
SU BİTKİLERİ - SU BAHÇELERİ HAKKINDA
Emine ATAOĞLU
Teknik ve İdari Müdür Yardımcısı
KONUT BAHÇELERİNDE BAHÇE TASARIMI
Nilgün ÖZDİNGİŞ TARAKÇI
Y. Peyzaj Mimarı
ASIRLAR ÖNCESİNİN TOHUMU BU PROJENİN KONUSU
Bekir ATAMER
Sarıyer Bölge Şefi
ERGUVAN BAHARI
Nezir FIRTINA
Yıldız Korusu ve Seralar Şefi
MEYVE FİDANI SEÇİMİ VE DİKİMİ
Lütfi ÇERİBAŞ
Budama ve Restorasyon Şefi
ŞİMDİ GÜL BUDAMA ZAMANI
Mevlüt Avşar SAĞLAM
Çevre Mühendisi
AĞAÇ TRANSPLANTASYONU
Ekrem ŞAHİN
Ziraat Mühendisi
DIEFFENBACHIA (DİFENBAHYA)
Nurettin DEMİR
Haliç Bölge Şefi
ÇEVRE BİLİNCİ
Ahmet Said BULUT
Makine Mühendisi
SULAMA TEKNİKLERİ
Nuri YÜKSEL
Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürü
ÇİM ALAN TESİSİNDE TOPRAK HAZIRLIĞI
Süreyya ALTUNIŞIK
Teknik Müdür Yardımcısı
TURUNÇGİL TEKE BÖCEĞİ
İbrahim DEDEOĞLU
Teknik Müdür Yardımcısı
AĞAÇ TEDAVİ VE BAKIMI
Hülya DEMİRKOL
Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürü
İSTANBUL’DA DİKEY PEYZAJ UYGULAMALARI
Mustafa ÖZKAN
İdari Müdür Yardımcısı
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU