LALE SOĞANI SEÇİMİ VE DİKİM YERİ HAZIRLIĞI
İlkbaharda çiçek açan soğanlı bitkilerden lale herkesin favorisidir. Çiçekler hakkında bilgisi olmayan herkes laleyi görür görmez tanır. Zarafeti ve güzelliğiyle insanları büyülemiş olan lale, herkesi kendine cezp eder.
Soğanlar sonbaharda ne kadar erken temin edilirse o kadar iyi olur. Öncelikle soğanların seçiminde bazı noktalara dikkat etmeliyiz. Mümkün olduğunca en büyük soğan türlerini seçmeye çalışmalıyız çünkü soğan büyüklüğü ile çiçek büyüklüğü arasında doğrudan bir ilişki vardır. Soğanın çevre genişliği minimum 11 cm olmalıdır. Ayrıca mekanik hasar (darbe) görmüş, zararlı veya küf işareti olan soğanlardan kaçınınız. Bölgemizde en uygun dikim zamanı ekim-kasım-aralık ayı yarsına kadar dikilebilir. Don olan bölgelerde ise toprak donmadan önce dikilmelidir, aksi halde köklerin toprakla tutunması zorlaşır.
Laleler soğuğu, serin ortamı ve havayı sever. Dolayısı ile laleyi evin içinde bırakırsanız soğanlar çürür ya da çok erken zayıf çiçekler açar ve çok kısa ömürlü olur. Unutmayın evinizin içinde laleniz yaşamaz! Dikilecek olan yerin bahçemizin en güzel, yeterince güneş alan, kumlu, kumlu tınlı, iyi drene edilmiş, hafif topraklar tercih edilerek 12 cm derinlik ve 10 cm genişlik (lalenin merkezinden diğer lalenin merkezine) dikilmelidir. Dikimi yapılan alanda uzun süreli kuraklık hüküm sürmüş ise sulama yapılmalıdır. Lale sanıldığının aksine oldukça kolay yetişen ve dayanıklı bir bitkidir. Ayrıca her yıl bakım gerektirmeksizin çoğalabilirler. Ayrıca bahçemizde diğer kışlık mevsimlik çiçeklerle birlikte aranjman yapılarak ilginç desenler yapılabilir. Çiçek tomurcukları ve çiçek üretmek için gerekli olan besin dikilen soğanın içinde olduğundan ilave gübreleme takviyesine ihtiyaç yoktur.
Umarım lale severlere güncel konuyla ilgili verdiğimiz bilgilerin yararlı olması dileğiyle…
Yazarın Son Yazıları
- TURUNÇGİL TEKE BÖCEĞİ (13.08.2015)
- TOPRAK SIKIŞIKLIĞI VE AĞAÇLARA ETKİLERİ (19.03.2015)
- İSTANBUL FLORASINA UYGUN KİRLİ HAVA ŞARTLARINA DAYANIKLI AĞAÇ VE ÇALI TÜRLERİ (09.03.2015)
- İSTANBUL´UN AĞAÇ TÜRLERİ (17.12.2014)
- ŞİMŞİR TIRTILI (14.08.2014)
- ÇAM KESE TIRTILI (17.07.2014)
- RENKLERİN İNSANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ (20.09.2013)
- ÇİMLERDE YOSUN PROBLEMİ VE ÇÖZÜM YOLLARI (08.07.2013)
- Doğru Sulama Bir Çok Çim Problemini Önleyebilir (19.04.2013)
- LALE SOĞANI SEÇİMİ VE DİKİM YERİ HAZIRLIĞI (31.01.2013)
İrfan ONAT
Ziraat Y. Mühendisi
YAĞMUR SUYU
Rana ÖZAY
Ziraat Y. Mühendisi
KAKTÜS DÜNYASINA YOLCULUK
Emine ATAOĞLU
Y. Peyzaj Mimarı
KONUT BAHÇELERİNDE BAHÇE TASARIMI
Bekir ATAMER
Orman Mühendisi
ERGUVAN BAHARI
Nezir FIRTINA
Ziraat Mühendisi
MEYVE FİDANI SEÇİMİ VE DİKİMİ
Lütfi ÇERİBAŞ
Budama ve Restorasyon Şefi
ŞİMDİ GÜL BUDAMA ZAMANI
Nurettin DEMİR
Orman Mühendisi
ÇEVRE BİLİNCİ
Süreyya ALTUNIŞIK
Ziraat Mühendisi
TURUNÇGİL TEKE BÖCEĞİ